Odběrová místa a laboratoře Kariéra GDPR

Nezbytná a zdravá složka stravy, nebo kalorická bomba? V období Vánoc více než v jiném ročním období vstupují do našeho jídelníčku ořechy: neobejde se bez nich celá řada cukroví a vánoček, suché plody se hodí i do některých salátů. A přestože se nám při pohledu na jejich nutriční hodnoty zatmívá před očima, rozhodně nejsou zabijákem snů o štíhlé postavě. Ba právě naopak!

Je pravda, že většina ořechů se vyznačuje vysokým obsahem tuků. Počtem kilokalorií dokonce překonají i čokoládu a nebezpečně se blíží hodnotám másla nebo slaniny. Není ale tuk jako tuk! V případě skořápkových plodů se ale kalorií navíc bát nemusíme. Jejich tuky jsou totiž primárně tvořeny omega-6 a omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami, tedy složkami potravy, které si náš organismus sám vyrobit nedokáže, ale ke svému bezproblémovému chodu je nutně potřebuje.

Po ořeších neztloustnete

Mnoho odborných studií se už věnovalo zdravotním přínosům zvýšené konzumace ořechů. Podle metaanalýzy, která porovnávala výsledky 33 z nich, jídelníček s vysokým obsahem ořechů přírůstek nebo úbytek hmotnosti významně neovlivňuje. A dokonce je vědecky prokázáno, že lidé, kteří jedí ořechy, žijí déle než ti z nás, kteří se jim spíše vyhýbají. Zmíněný fakt dávají lékaři do souvislosti s jejich schopností předcházet řadě chronických onemocnění.

Obecně jsou tedy ořechy velmi vhodným zdrojem tuku, vlákniny a bílkovin, obsahují řadu vitamínů a minerálů, včetně hořčíku a vitamínu E, a proto mají blahodárný vliv na náš organismus. Snižují například i rizikové faktory metabolického syndromu, jako je vysoký krevní tlak nebo hladina cholesterolu, což mimo jiné potvrdila velmi zajímavá studie, která tvrdí, že: Konzumace středomořské stravy v kombinaci s třiceti gramy ořechů denně snižuje výskyt metabolického syndromu více než nízkotučné nebo středomořské stravování spojené s užíváním olivového oleje.

Které jsou nejzdravější?

Vlašské ořechy jsou zásobárnou především omega-3 mastných kyselin, pozitivně ovlivňují srdeční činnost a dokonce i mozek. Mandle a lískové ořechy se zase mohou pochlubit suverénně nejvyšším obsahem vitamínu E. Pravidelná konzumace kešu vám zase pomůže snížit krevní tlak. A arašídy? Věděli jste, že to nejsou ořechy? Ty totiž patří mezi luštěniny, ale svým nutričním profilem se podobají ořechům. Tolik oblíbené „buráky“ snižují riziko kardiovaskulárních chorob a optimalizují hladinu cukru v krvi.

Nebezpečná alergie

Bohužel ne všichni dokážou benefity ořechů ocenit. Nežádoucí reakce na tyto suché plody je totiž jednou z nejčastějších potravinových alergií. Během několika minut až hodin se mohou dostavit příznaky, jako jsou otoky rtů a jazyka, zvracení, stížené dýchání nebo svědivé kožní projevy. Nejhorší případy dokonce mohou končit anafylaktickým šokem. Dávkovat byste si je proto měli obezřetně, dokud se zcela nepřesvědčíte, že vašemu trávicímu traktu nijak neškodí.

Nicméně pokud na ořechy alergičtí nejste, zaručeně vám zlepší kondici i náladu. Nejenže skvěle chutnají, ale také zvyšují produkcí dopaminu - hormonu štěstí. A dobrá nálada zkrátka k vánočním svátkům prostě patří!

Proč AESKULAB?

  • Kvalita, kvalifikace, zkušenost a spolehlivost.
  • Široké spektrum vyšetření.
  • Hustá síť odběrných míst po celé republice.
  • Desítky svozových tras.
  • Moderní diagnostické metody, přístroje a technologie.
  • Rychlá diagnostika onemocnění.
  • Odborné konzultace pro celou republiku.
  • Bezplatný odvoz a likvidace infekčního odpadu.
  • Automatizovaná příprava a diagnostika vzorků.