Odběrová místa a laboratoře Kariéra GDPR

Nedostatek slunečního světla, předvánoční stres nebo prohřešky v životosprávě spojené s vánočními svátky… Takový prosinec prožívají mnozí z nás. Věděli jste, že schopnost organismu bránit se infekcím v jeho průběhu klesá rychleji než v kterémkoliv jiném měsíci? Proto je víc než důležité věnovat zdraví ještě větší pozornost, než kdy jindy.

Stres je jedním z nejdůležitějších aspektů, které působí na imunitu. Podle některých studií totiž psychický stav ovlivňuje somatickou stránku zdraví těla až ze 70 procent. Řada onemocnění je pak proto důsledkem snížené psychické odolnosti a zdaleka se to netýká pouze psychosomatických chorob. 

Pod tlakem…

Pokud jsme stresu vystaveni dlouhodobě, dochází v našem imunitním systému k řadě změn, které se mohou projevit na našem zdraví. Dlouhodobým působením stresových hormonů klesá obranyschopnost organismu a nastupují úzkosti, deprese, zažívací potíže, bolesti hlavy, nespavost, přibývání nebo naopak ubývání na váze či zhoršení koncentrace. Tenhle stav je jen krůček od toho, aby tělo onemocnělo. Psychologové proto mimo jiné radí, že v zájmu vlastní duševní pohody a zdraví, je v době zvýšené virové a bakteriální zátěže vhodné v zimě pracovat na vstřícných vztazích mezi lidmi, vyhýbat se hádkám a konfliktům, a pokud to jde, řešení závažných pracovních či mezilidských problémů odložit. 

Schovejte se do peří

Posílit imunitu pak může i kvalitní spánek. Zní to banálně, ale správná spánková hygiena je podle vědců jedním ze základních pilířů silné obranyschopnosti. Podle listopadové studie zveřejněné mezinárodní institucí The National Sleep Foundation dochází totiž během spánku k oživení určitých složek imunitního systému, které reagují na zánětlivé procesy probíhající v těle. Tato aktivita je poháněna nejen spánkem, ale i celkovým biorytmem člověka.

Nezapomeňte se hýbat

V prosinci náš harmonický biorytmus i naši imunitu negativně ovlivňují také vnější vlivy – především chladné, deštivé počasí a nedostatek slunečního světla. Cítíme se vyčerpaní, unavení a bez života, přitom v tomto ohledu je klíčový dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. I pouhá rychlá chůze nebo vyšlapané schody jsou perfektním prostředkem k posílení imunity. Navíc v době omezení kontaktu s více lidmi, je procházka k cíli „po svých“ tím nejlepším řešením. Imunitu pak samozřejmě stimulují také další sportovní aktivity, sauna nebo otužování.

V zimě dopujte

Velkou roli při posílení obranyschopnosti imunitního systému samozřejmě hraje také životospráva a to především dostatečný přísun vitamínů, minerálů a dalších stopových prvků. Mediálně hojně skloňované jsou v současné situaci s pandemií především dva vitaminy – C a D. Například doporučená dávka „céčka“ pro dospělého muže je 90 miligramů denně, v případě ženy 75 miligramů. Tváří v tvář onemocnění COVID-19 však odborníci nabádají veřejnost, aby se nebála mnohonásobně dávky vitamínů zvýšit. V případě, že si nejste jisti hladinou vitamínu D ve vašem těle, můžete se nechat otestovat na odběrových místech AeskuLab, kde vám zjistí, jak na tom s “déčkem” jste a zda potřebujete vitamín doplnit.


Pokud se budete vědomě starat o vaše tělo zvenku i zevnitř, jistě tohle zatěžkávací zimní období projdete pevným krokem! 

Proč AESKULAB?

  • Kvalita, kvalifikace, zkušenost a spolehlivost.
  • Široké spektrum vyšetření.
  • Hustá síť odběrných míst po celé republice.
  • Desítky svozových tras.
  • Moderní diagnostické metody, přístroje a technologie.
  • Rychlá diagnostika onemocnění.
  • Odborné konzultace pro celou republiku.
  • Bezplatný odvoz a likvidace infekčního odpadu.
  • Automatizovaná příprava a diagnostika vzorků.