Odběrová místa a laboratoře Kariéra GDPR

P r a h a, 23. listopadu 2020 – Masivnější testování zaměstnanců má podle odborníků vést nejen k rychlejšímu zvládnutí epidemie COVID-19 v České republice, ale samotným firmám také pomáhá řídit případné riziko nákazy a tím snižovat náklady na provoz. „Co se týká kapacit, jsme připraveni. Disponujeme odběrovými místy i mobilními týmy odborníků, které otestují osoby přímo na pracovištích. Výsledky mohou být k dispozici během dvaceti minut od odběru,“ tvrdí Kamil Doležel, generální ředitel společnosti AeskuLab, která je největším soukromým poskytovatelem laboratorních služeb v České republice.


Laboratoře AeskuLab používají pro diagnostiku onemocnění COVID-19 takzvané přímé testy, které zachytí přítomnost viru v organismu. „Mezi ně patří PCR testy, jež detekují gen viru, a antigenní testy, v jejichž případě zjišťujeme přítomnost specifických virových proteinů SARS-CoV-2 v ústech a krku pacientů. Obě varianty jsou vhodné pro akutní fázi onemocnění, diagnóza se dělá pomocí výtěru z nosohltanu,“ vysvětluje MUDr. Jana Mixová, medicínská ředitelka AeskuLab.

K dispozici jsou ale i nepřímé testy, které detekují hladinu protilátek v organismu. Jejich tvorba je normální reakcí na infekci COVID-19 a prokazuje, že pacient byl vystaven viru. Tento test je užitečný k prokázání nákazy v minulosti a indikuje částečnou ochranu proti opakované infekci, ačkoli stupeň imunity zatím není vědecky potvrzen.


Sérologické testy mohou řadě firem pomoci řídit případné riziko nákazy a optimalizovat efektivitu provozu například tím, že zaměstnavatel může využívat pracovníky, kteří již protilátky mají, tam, kde je vyšší riziko onemocnění. A chránit tak kolegy, kteří se s  COVID-19 zatím nesetkali. „Dodržování veškerých preventivních hygienických opatření je nicméně stále na místě“, dodává MUDr. Mixová.


V závislosti na organizaci řízení konkrétní společnosti jsme schopni připravit individuální testovací schéma, jehož cílem je minimalizovat riziko nákazy v návaznosti na styl práce v daném provozu. Jednotlivé skupiny navrhneme preventivně testovat v optimálních algoritmech dle doporučení odborných společností a Ministerstva zdravotnictví, které jsme samozřejmě připraveni modifikovat dle aktuálních potřeb, a požadavků na výrobu a provoz,“ dodává Kamil Doležel.


Kontaktovat AeskuLab v případě zájmu o testování zaměstnanců je možné na emailové adrese podpora@aeskulab.cz. Možnost domluvit si osobní či telekonferenční schůzku nabízí telefonní linka 800 73 73 83.


Proč AESKULAB?

  • Kvalita, kvalifikace, zkušenost a spolehlivost.
  • Široké spektrum vyšetření.
  • Hustá síť odběrných míst po celé republice.
  • Desítky svozových tras.
  • Moderní diagnostické metody, přístroje a technologie.
  • Rychlá diagnostika onemocnění.
  • Odborné konzultace pro celou republiku.
  • Bezplatný odvoz a likvidace infekčního odpadu.
  • Automatizovaná příprava a diagnostika vzorků.